Hasso Krull. Tänapäeva askees.

Kaanepilt

Hasso Krull. Tänapäeva askees. Poeetiline käsiraamat: nelikümmend märksõna. Kaksikhammas, 2020. 78 lk.

Hasso Krulli mõtted lähevad rändama mööda käänulisi teid. Keeruline on vankril püsida, kurvid on halastamatud, potsatad ikka ja jälle teetolmu maha.

Siin on kahtlemata mängus mahukas pagas nii lääne kui ida filosoofiat, mis minul puudub, aga asi pole ainult selles. Tundub, et nii mõnegi haagi mõttekäikudes on Hasso Krull sisse teinud puhtalt mängimise lõbust.

Raamatuke on õhuke, nii et soovi korral ei ole probleem see kasvõi viis korda järjest läbi lugeda. Või miks mitte kasutadagi käsiraamatuna, lüüa mõnest asjassepuutuvast kohast lahti ja nautida maitset.

Üldjoontes kaasahaarav, aga kipub käest libisema. Mõttekäiku võid üritada jälgida, aga kinni hästi ei püüa.

Kaks stiilinäidet. Üks konkreetsem, teine selline, mis läheb kuskile sfääridesse ära. Lk 44:

Mõtlemine on pesapunumine. Iga oksaraag, iga juhuslik tükk leiab siin koha, ja hiljem on pesa juba kodu. Haudumine. Mõtteid tuleb ka toita, kui nad oma nokakesed välja sirutavad ja nõudlikult tiuksuvad. Udusulis mõte on mõtlejale kõige armsam.

Lk 50:

Hanshan tantsis valgete pilvedega. Mida see tähendab? Nõnda võib teha ainult keegi, kes ei karda määramatust. Olematus on määramatuse tingimus, ja tants pilvedega on määramatuse tants, see on ja ei ole ka.

Aga siin mõned teised, kes saavad aidata seda teost sügavamalt mõtestada: